Theorie examen

Theorie examen

 • Vanaf je 16e jaar kun je theorie examen doen.
 • Certificaat is 1,5 jaar geldig.

Aanvragen theorie-examen

 • Ga naar www.mijncbr.nl
 • Inloggen met DigiD-code (aanvragen via www.DigiD.nl)
 • Zoek een lokatie en een datum uit.
 • Examengeld betalen
LET OP: Er zijn diverse sites die ook aanbieden je examen te reserveren maar vragen hier wel extra kosten voor!! Trap hier niet in.

Het theorie-examen voor de personenauto duurt ongeveer drie kwartier, inclusief de toelichting. Je moet ongeveer een half uur voor aanvang van het examen aanwezig zijn. Het examen bestaat uit ja/nee vragen, meerkeuze vragen, vragen waar u zelf een getal in moet vullen en vragen over hoe u zou handelen in een bepaalde verkeerssituatie (bij gevaarherkenning).

Het theorie-examen bestaat uit drie onderdelen
25 vragen over gevaarherkenning: Aantal fouten 12
30 vragen over verkeersregels en 10 vragen over verkeersinzicht: Aantal fouten 5

Ja/nee vragen, meerkeuze vragen en open vragen zijn mogelijk.

Individueel examen

Ben je al een paar keer gezakt? Probeer dan een individueel theoriexamen.

 • Inhoud is gelijk aan een normaal examen
 • Meer tijd om vragen te beantwoorden
 • Vragen worden voorgelezen (geschikt bij dyslectie of het niet beheersen van de Nederlandse taal)

 

 

Klanten aan het woord

 • Nadat ik 2 keer gezakt was voor mijn rij-examen werd ik nog onzekerder dan ik al was. Ik scheen faalangst te hebben. Toen mijn eigen instructrice een paar keer niet kon, werd de les overgenomen door Desiree. Hier ging een hele andere wereld voor mij open. De rust de duidelijkheid waarmee zij les geeft, gaf een hoop vertrouwen terug. Dingen die ik nooit begrepen had tijdens het rijden, begreep ik nu in 1 les. De dag was aangebroken, ik moest weer afrijden ...En ja hoor, geslaagd! Bedankt Desiree! (Roxy)

  Na een aantal keren gezakt te zijn bij andere rijscholen nu een paar lessen bij Desiree geprobeerd, waarbij we de laatste puntjes op de i hebben gezet en wat meer rust in het rijden hebben gekregen. Daarna geslaag, dankjewel! (Daniel)

 • Bij Desiree lessen was altijd erg relaxt. Ze legde alles duidelijk uit waardoor ik goed begreep wat er van mij verwacht werd tijdens het rijden en als ik iets verkeerd deed vertelde ze waar ik op moest letten. Ze bereidde me goed voor op mijn examen en liet me pas afrijden toen ik er echt klaar voor was. Daarom ben ik bij haar in 1 keer geslaagd! (Ayla)

  Ik vond de uitleg heel duidelijk tijdens de rijlessen. Ook vond ik dat ik super veel leerde in een korte tijd. (Lesley)

  Desiree is een aardige en rustige vrouw die veel geduld heeft om het je zo goed mogelijk te leren. Ik heb vaak last van veel zenuwen bij onderdelen als een examen maar daarin heeft Desiree me goed geholpen. Onderdelen die ik niet goed beheersde bleven we oefenen tot het einde waardoor ik zelf ook echt het gevoel had dar ik er klaar voor was. Al met al een geslaagde ervaring! (Manon)

 • Nadat ik de eerste keer was gezakt voor mijn praktijkexamen heb ik samen met Desiree in 3,5 uur de juiste puntjes op de i gezet.

  Ben voor het herexamen met vlag en wimpel geslaagd! (Jordy)

   

  Goede begeleiding, instructiekaart was relaxed om mee te werken en ik kon in termijnen betalen which was nice (Sonny)